11/4/11

ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΔΗΜΟΙ

Σαφώς λιγότερα από τα προηγούμενα χρόνια θα είναι τα έργα που θα υλοποιηθούν φέτος στο νέο Μητροπολιτικό Δήμο Χανίων, αφ' ενός λόγω της πιθανολογούμενης μείωσης του προϋπολογισμού του Δήμου που επιτάσσει το Μνημόνιο και οι περικοπές των δημοσίων δαπανών και αφ' ετέρου λόγω της δραστικής μείωσης του συνολικού προϋπολογισμού των 120 εκ. ευρώ, που θα έχει το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα “Κρήτη Πράσινη Ανάπτυξη”. Σημειώνεται πως οι δράσεις του προγράμματος αυτού θα αναφέρονταν στο περιβάλλον, στην τοπική οικονομία, στον πολιτισμό και στον τουρισμό και θα είχαν ως στόχο την ανάπτυξη των ορεινών και των ημιορεινών περιοχών (της ενδοχώρας) που έχει ανάγκη το νησί μας. Ετσι, δεν είναι σίγουρο ποιό από τα έργα σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες θα ενταχθούν τελικά στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2011. Εμείς πάντως παρουσιάζουμε τα έργα που είναι ώριμα από κάθε Δημοτική Ενότητα και τα συνεχιζόμενα έργα, που θα ολοκληρωθούν μέσα στο έτος που διανύουμε:
Δ.Ε. Ακρωτηρίου 
Ο πρώην Δήμαρχος Ακρωτηρίου κ. Μιχάλης Κυνηγός επισημαίνει ότι άφησε στο ταμείο του Δήμου απόθεμα 2.200.000 ευρώ που αντιστοιχουν όμως σε εκτελούμενα έργα ή έργα που πρόκειται να εκτελεστούν: -Της ανάπλασης της Πλατείας Αργουλιδέ -Της ανάπλασης της οδού Αριστοτέλους (611.000 ευρώ) -Της γέφυρας του Αγίου Ονουφρίου -Της αντιπλημμυρικής προστασίας του Καλαθά -Της πλατείας του Σταυρού που ολοκληρώνεται -Της πεζοδρόμησης της οδού Ελ. Βενιζέλου
Δ. Ε. Ελευθερίου Βενιζέλου
Στη Δ.Ε. Ελευθερίου Βενιζέλου, όπως μας επεσήμανε ο νυν Αντιδήμαρχος Καλλικρατικού Δήμου Χανίων και πρώην Δήμαρχος του Δ. Ελ. Βενιζέλου Μανώλης Κεμεσίδης, τα έργα άμεσης προτεραιότητας που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ μέχρι το καλοκαίρι είναι τα εξής: -Ανάπλαση οδού Σοφ. Βενιζέλου προϋπολογισμού 3.200.000 ευρώ που δημοπρατείται αυτές τις μέρες. -Ανάπλαση Χναρά, πρϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ. -Ανάπλαση Μετοχιών σε όλα τα πρώην δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου, προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ.
Δ.Ε. Θερίσου
Ωριμα έργα για δημοπράτηση στη Δημοτική Ενότητα Θερίσου, όπως υπογράμμισε ο πρώην Δήμαρχος Θερίσου Γ. Τσαπάκος, είναι τ' ακόλουθα: -Ανάπλαση της πλατείας του Θερίσου, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ περίπου. Το έργο είναι έτοιμο να ξεκινήσει το επόμενο χρονικό διάστημα. -Ανάπλαση (ανακατασκευή) της πλατείας του Βαρυπέτρου προϋπολογισμού 450.000 ευρώ. -Ανάπλαση της πλατείας του Κυρτωμάδου, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ σ'έκταση που είχε αγορασθεί από τον πρώην Δήμο Θερίσου. Επίσης ώριμο για δημοπράτηση είναι το έργο της κατασκευής δρόμων στην περιοχή Φυντίκι Μετόχι Βαμβακόπουλου, προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ, που είχε υποβληθεί και παλαιότερα στο Γ' ΚΠΣ, αλλά τότε δεν είχε ενταχθεί λόγω έλλειψης πιστώσεων και τώρα θα προταθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ. Ακόμα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για ένα δρόμο στην περιοχή “Γερο Λάκκος” του δημοτικού διαμερίσματος Θερίσου, προϋπολογισμού γύρω στα 700.000 ευρώ και έχει προταθεί για ένταξη στο πρόγραμμα “Κρήτη – Πράσινη Ανάπτυξη”. Τέλος η πρώην δημοτική Αρχή Θερίσου έχει καταθέσει ώριμες μελέτες για την ανακατασκευή του γηπέδου Βαρυπέτρου και του αθλητικού κέντρου στα Περιβόλια και για την κατασκευή και ολοκλήρωση αποχετευτικών δικτύων, συνολικού μήκους 20.000 μέτρων στα δημοτικά διαμερίσματα Βαρυπέτρου, Περιβολίων, Βαμβακόπουλου και Αγιάς καθώς και δύο αντλιοστασίων λυμάτων.
Δ.Ε. Κεραμειών 
Στη Δημοτικη Ενότητα Κεραμειών όπως μας τόνισε ο νυν Δημοτικός Σύμβουλος Χανίων και Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Κεραμειών Βασίλης Καστρινάκης σε άμεση προτεραιότητα θα δημοπρατηθούν τα έργα της κατασκευής αγροτικής οδοποιίας, προϋπολογισμού 1.400.000 ευρώ, της αναστήλωσης του Νερόμυλου στον Αγ. Νικόλαο του Γερόλακκου, προϋπολογισμού 180.000 ευρώ και της αποκατάστασης του Βυζαντινού Ναού Αγίου Νέστορα στο Κατοχώρι που είναι πρϋπολογισμού 350.000 ευρώ. Το δεύτερο έργο θα δημοπρατηθεί σύντομα, αφού έχει γίνει η προένταξη του στο πρόγραμμα “Κρήτη-Πράσινη Ανάπτυξη” της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ το έργο της αποκατάστασης του ναού του Αγίου Νικολάου έχει και αυτό ώριμες μελέτς και αναμένεται σύντομα να γίνει η δημοπράτησή του.
Δ.Ε. Νέας Κυδωνίας 
Στη Δημοτική Ενότητα Ν. Κυδωνίας ήδη δημοπρατήθηκε το έργο της ανέγερσης ενός ορόφου στον 1ο Βρεφονηπιακό Σταθμό Γαλατά, προϋπολογισμού 524.000 ευρώ και θα ξεκινήσει να υλοποιείται σύντομα. Στο τελικό στάδιο εκπόνησής της βρίσκεται η μελέτη για το συνδετήριο δρόμο από τον Κόμβο του Γαλατά μέχρι την περιοχή των Αγίων Θεοδώρων και την Περιφερειακή Αγορά της Αγιάς που σχεδίασε ο ΟΑΔΥΚ. Σύντομα θα δημοπρατηθεί το έργο του Ποδηλατόδρομου από την Αγιά έως το Κολυμπάρι, της αξιοποίησης της Λίμνης της Αγιάς και της ανάδειξης του παλιού Αρδευτικού Χάνδακα, προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ, που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Τέλος, στο τελικό στάδιο είναι η μελέτη που αφορά τις ασφαλτοστρώσεις των δρόμων, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στον αναδασμό, από το Βαμβακόπουλο μέχρι τον Κυρτωμάδο και παράλληλα την ολοκλήρωση αποστραγγιστικών έργων στην περιοχή. Σύμφωνα με τον πρώην Δήμαρχος Ν. Κυδωνίας Μ. Σταματάκη, στα πρώην δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Ν. Κυδωνίας βρίσκονται ήδη σ' εξέλιξη τα εξής έργα: -Κατασκευή και ανάπλαση πεζοδρομίων από το Σταλό μέχρι την Αγία Μαρίνα, που είχε αρχικό προϋπολογισμό 850.000 ευρώ. -Ασφαλτοστρώσεις αγροτικών δρόμων δημοτικού διαμερίσματος Δαράτσου, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ -Ασφαλτοστρώσεις αγροτικής και δημοτικής οδοποιίας σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου, προϋπολογισμού 900.000 ευρώ.
Δ.Ε. Σούδας 
Σύμφωνα με τον πρώην Δήμαρχο Σούδας κ. Γιάννη Περάκη, η νέα Δημοτική Ενότητα δεν κληρονόμησε καμία υπέρβαση και καμία ωφειλή όσον αφορά στο τεχνικό της πρόγραμμα (εκτός από ένα μικρό ποσό που είχε αποκοπεί από το ποσοστό της ΣΑΤΑ). Ο ίδιος όμως τονίζει ότι “αφήνει” πίσω πέντε μελέτες για πολύ σημαντικά έργα που πρέπει να υλοποιηθούν, ώριμες, που καθυστέρησαν για διαδικαστικούς λόγους: “έπρεπε τη διαδικασία της πιστοποίησης σαν φορέας διαχείρισης να την κάνουμε νόμιμα”. Οι μελέτες που μπορούν άμεσα να υλοποιηθούν είναι: 1. Η Μελέτη ανάπλασης της πλατείας Σουδας και της πύλης εισόδου του λιμανιού που έχει προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων γιατί έχει χρηματοδοτηθεί από το Γ' ΚΠΣ. 2. Η μελέτη του Περιφερειακού Δρόμου του Σχεδίου Πόλεως που καταλήγει στην ανατολική πύλη του λιμανιού 3. Η Μελέτη του WWF για τον ποταμό Μορώνη 4. Η Μελέτη για υποδομές, δρόμους και αναπλάσεις στην ανω και κάτω Σουδα, στο Βλητές και στο Δασύλιο Αγροκηπίου και 5. Η ολοκλήρωση των Αντιπλυμμηρικών έργων (του Συνδέσμου των Περιαστικών Δήμων για το Αποχετευτικό) Οσο για το θέμα που δημιουργήθηκε για τα οικονομικά, ο κ. Περάκης λέει ότι “όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων των νέων Δήμων και οι ισολογισμοί των νέων Δήμων, τότε θα φανεί τι αφήνει ο κάθε παλιός Δήμος. Και τότε, θα νιώθουν πολύ άσχημα, αυτοί που στοχοποίησαν το Δήμο Σούδας για 85.000 που χρωστάει στη ΔΕΔΙΣΑ.”
Δ.Ε. Χανίων 
Τρία σημαντικά έργα, που είναι ενταγμένα στον Αξονα “Προσπελασιμότηταςς” του ΕΣΠΑ, είναι έτοιμα να ξεκινήσουν στη Δ.Ε. Χανίων. Πρόκειται για την κατασκευή μιας νέας οδού που είναι παράλληλη της οδού Ακρωτηρίου και ξεκινάει από την οδό Αντιστάσεως στη Χαλέπα (προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ) για την κατασκευή νέας οδού, από την οδό Κισάμου μέχρι την συνοικία του Αγ. Νεκταρίου (προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ) και την ανάπλαση και την κατασκευή ποδηλατόδρομου στην οδό Πειραιώς (1.000.000 ευρώ). Ακόμα σύντομα αναμένεται να δημοπρατηθεί το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αστικών Αναπλάσεων για την Παλιά Πόλη των Χανίων – αντίστοιχο με αυτό που έχει εκτελεσθεί στη συνοικία της Σπλάντζιας που περιλαμβάνει και δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Τέλος βρίσκονται σε εξέλιξη έργα ανακατασκευής και αποκατάστασης στα πεζοδρόμια τόσο της οδού Κυδωνίας όσο και στην οδό Μινωτή στη Νέα Χώρα, συνολικού προϋπολογισμού 660.000 ευρώ από ΣΑΤΑ.

Μ. Περακάκης

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 2011

Τα νέα έργα που προβλέπει το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, το οποίο εξασφαλίσαμε πριν περάσει για έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο, φτάνουν για «διαδημοτικά» έργα το 1.750.000 ευρώ από ίδιους πόρους. Στο πρόγραμμα αυτό, δεν περιλαμβάνεται στην πραγματικότητα κανένα νέο μεγάλο έργο, αφού το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από τα συνεχιζόμενα των προηγούμενων ετών ανά δημοτική ενότητα. Ετσι, στις 300.000 φτάνουν τα ποσά για επισκευή - συντήρηση σχολικών κτιρίων, στις 500.000 η δημοτική οδοποιία κι από 300.000 ευρώ μοιράζονται οι συντηρήσεις - αποκαταστάσεις κοινόχρηστων χώρων και υποδομών και τα κλαδέματα των δέντρων κ.α. Αναφέρουμε τα μεγαλύτερα νέα έργα ανά Δ.Ενότητα: Στη Δ. Ε.Χανίων προβλέπονται 8.651.857 ευρώ για συνεχιζόμενα έργα και 3.552.040 ευρώ για νέα έργα. Κατασκευή κτιρίου συνεργείων του Δήμου. Στη Δ. Ε. Ακρωτηρίου προβλέπονται 2.234.000 για τα συνεχιζόμενα και 582.000 για νέα έργα. Ανακαίνιση Κέντρου Περιβαλλοντικής Εποπτείας Μουζουρά. Η Δ. Ε. Ελ. Βενιζέλου παίρνει 2.253 για τα συνεχιζόμενα και 657.000 για τα νέα έργα. Απαλλοτριώσεις τα περισσότερα. Στη Δ. Ε. Ν. Κυδωνίας πάνε 3.372.176 για συνεχιζόμενα και 700.903 για νέα έργα. Ολοκλήρωση ηλεκτροφωτισμού. Στη Δ. Ε. Θερίσου προβλέπονται 1.066.862 για συνεχιζόμενα και 178.412 για νέα έργα. Βελτιώσεις - Αναπλάσεις. Στη Δ. Ε. Σούδας προβλέπονται 156.423 για συνεχιζόμενα έργα και 207.244 για νέα. Βελτιώσεις - Αναπλάσεις. Στη Δημοτική Ενότητα Κεραμιών δίνονται 310.977 για συνεχιζόμενα και 123.691 για νέα έργα. Μελέτη για Αγ. Νέστορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates