30/9/11

ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ ΓΑΛΑΤΑ: ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ


Σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει ο ιστορικός Αθλητικός Σύλλογος Ιδομενέα Γαλατά που παρά την προσφορά του στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, μετά τη δημιουργία του Καλλικρατικού Δήμου και τη διακοπή των επιχορηγήσεων αναγκάζεται να αυτοχρηματοδοτεί τα παιχνίδια και τις Ακαδημίες του. Σε εκδήλωση για την ενίσχυση του Συλλόγου που διοργανώθηκε στις 21 του Αυγούστου στην πλατεία Γαλατά, με φαγητό, κρασί και ζωντανή μουσική, ζητήσαμε από τον Πρόεδρό του και Δημοτικό Σύμβουλο Νίκο Παπαντωνάκη να μας μιλήσει για την ιστορία του Σύλλόγου και τα προβλήματά του.
«Ο Ιδομενέας Γαλατά είναι το αρχαιότερο αθλητικό σωματείο στην Κρήτη, μας είπε ο κ. Παπαντωνάκης: ιδρύθηκε το 1908. Πριν καν ενωθεί η Κρήτη με την Ελλάδα, οι Γαλατιανοί, οι οποίοι πρέπει ναταν αρκετά προοδευτικοί άνθρωποι ίδρυσαν αθλητικό – γυμναστικό και σκοπευτικό Σύλλογο, ο οποίος είχε πάρα πολλές επιτυχίες. Σώζονται πάρα πολλά βραβεία, στην πάλη, στη σκοποβολή σε εθνικούς και διεθνής αγώνες. Μάλιστα τη δεκαετία του 50 απ’ ότι θυμάμαι εγώ, συμμετείχαν στον Ιδομενέα και πολλές γυναίκες, πράγμα πολύ προχωρημένο για την εποχή εκείνη.
Η δικτατορία μάζεψε τα όπλα το 1967 οπότε σταμάτησε το σκοπευτικό τμήμα. Τα όπλα αυτά χάθηκαν και μετά τη δικτατορία ο Σύλλογος δεν είχε τη δυνατότητα να αγοράσει καινούρια έτσι περιορίστηκε μόνο στο ποδόσφαιρο. Η ομάδα έχει κατακτήσει μια φορά το κύπελλο Χανίων και μια φορά το πρωτάθλημα, αλλά δεν πήγε παραπέρα για οικονομικούς λόγους.
Η ομάδα έχει ιδιόκτητο γήπεδο το οποίο της το έχουν δωρίσει οι κάτοικοι του Γαλατά και το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς παρά μόνο, κατόπιν απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των κατοίκων του Γαλατά. Ο Σύλλογος έχει παραχωρήσει τη χρήση του Γηπέδου, παλιότερα στο Δήμο Νέας Κυδωνίας και τώρα στο νέο Δήμο, με την προϋπόθεση ότι θα συντηρείται και θα γίνονται κάποια έργα αναβάθμισης. Δυστυχώς, όμως, λόγω ολιγωρίας, ενώ είχαν εγκριθεί μελέτες από τη Γ.Γ.Α. ξεχάστηκαν σε κάποιο συρτάρι κι έτσι χάθηκαν τα λεφτά και το γήπεδο έμεινε πάλι στην κατάσταση αυτή – να το φωτογραφίζουν οι τουρίστες. Εχουμε κάνει πρόταση παραχώρησης και στη νέα Δημοτική Αρχή για 25 χρόνια, με τον όρο ότι ο Ιδομενέας θα έχει τον πρώτο λόγο στο ωράριο χρήσης του γηπέδου.
 Εμείς από πέρυσι εφαρμόζουμε αυτό που ήταν κι ο στόχος μας, δηλαδή γνήσιο ερασιτεχνικό αθλητισμό. Δεν πληρώνουμε παίχτες. Οποια παιδιά της περιοχής κι όχι μόνο, αγαπούν την μπάλα εμείς θα τους προσφέρουμε την ευκαιρία να παίξουν, αλλά τις καταστάσεις που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια με την αφορά παιχτών δεν θέλουμε να τις βιώσουμε ξανά. Αυτή τη στιγμή έχουμε αρκετά παιδιά, έχουμε δημιουργήσει και ακαδημίες αλλά ζητάμε τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί με τον Καλλικρατικό Δήμο κόπηκαν οι επιχορηγήσεις που έδιναν ως τώρα οι παλιοί Δημοι (ο Δήμος Ν. Κυδωνίας έδινε από 3.000 σε κάθε Σύλλογο). Κι όχι μόνο αυτό, αλλά μας επιβάλανε και να δίνουμε 60 € σε κάθε αγώνα σαν έξοδα γηπέδου κι αυτό δημιουργεί ένα επιπλέον κόστος που μαζί με τα υπόλοιπα ανεβαίνει στα 250 € περίπου ανα παιχνίδι. Με δεδομένο ότι αυτή την περίοδο ούτε οι γονείς έχουν χρήματα να πληρώνουν για τις Ακαδημίες, έχω την εντύπωση ότι ως του χρόνου θα μείνουν οι μισές ομάδες. Προς το παρόν τα περισσότερα έξοδα τα πληρώνουμε εμείς από την τσέπη μας ή από εκδηλώσεις όπως αυτή.» κατέληξε ο κ. Παπαντωνάκης.
Περισσότερα | στη σελίδα μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates