23/11/11

Ζήτημα επιβίωσης για τη ΔΕΥΑ Χανίων

Του Μανώλη Περακάκη

Μεγάλα προβλήαμτα στην ομαλή λειτουργία της ΔΕΥΑΧ θα φέρει το πολυνομοσχέδιο που ψηφίσθηκε προσφατα στη Βουλή. Υπολογίζεται μάλιστα ότι τους επόμενους μήνες η Επιχείρηση όπως και οι υπόλοιπες Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης στην Ελλάδα, πιθανότατα θ’ αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα, που θα είναι καθοριστικά ακόμα και για τη βιωσιμότητά τους. Ειδικότερα, τον κίνδυνο να μην μπορεί να συντηρήσει και να λειτουργήσει τα δίκτυά της διατρέχει η ΔΕΥΑΧ, με την έγκριση του πολυνομοσχεδίου, καθώς θα παρατηρηθούν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού από τις συνταξιοδοτήσεις 40 υπαλληλων τον τελευταίο χρόνο και από τη λήξη των συμβάσεων 30 εργαζομένων της Επιχείρησης τον επόμενο Απρίλιο, γεγονός που σε συνδυασμό με την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων απ’ τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας και με απαγόρευση νέων προσλήψεων για τα επόμενα χρόνια στο δημόσιο προοιωνίζεται πολλά δεινά για την Επιχείρηση. Όλα αυτά τη στιγμή που η ΔΕΥΑΧ είναι κερδοφόρα επιχείρηση και οι μισθεί των υπαλλήλων της προέρχονται απ’ τους λογαριασμούς που πρέπει να καταβάλλει κάθε νοικοκυριό.
    Ο Γενικός και Τεχνικος Δ/ντής της ΔΕΥΑΧ Κώστας Στεργιαννης ισχυρίζεται σχετικά ότι «το πολυνομοσχέδιο, πέρα από τις μεγάλες περικοπές που θα επιφέρει στη μισθοδοσία των ΔΕΥΑ, με μία σειρά παράλληλων διατάξεων αναμένεται να φέρει πολλα΄προβλήματα και στη λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων, σε βαθμό που εκτιμώ ότι το αμέσως επόμενο εξάμηνο οι ΔΕΥΑ θ αντιμετωπίσουν προβλήματα βιωσιμότητας. Αυτό συμβαίνει γιατί με το πολυνομοσχέδιο καταργούνται όλες οι κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουνσήμερα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι συγκεκριμένα στη ΔΕΥΑΧ είχαμε τον τελευταίο χρόνο 40 συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων. Όταν λοιπόν σήμερα η ΔΕΥΑΧ καλείται ν’ αντιμετωπίσει τις ανάγκες ετπά πρώην Δήμων και όχι ενός και είναι δεδομένο ότι χρειάζεται να ξαναπροσλάβει αυτό το προσωπικό που της λείπει, με το να μπλοκάρει την πρόσληψη των καινούργιων θέσεων προσωπικού από τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας που είχαμε και να μας βάζει ένα περιθώριο μέχρι το τέλος του 2013 για να έχουμε καινούργιους ΟΕΥ, σημαίνει ότι μόλις λήξουν οι συμβάσεις των συμβασιούχων που απασχολούμε – και είναι 30 περίπου άτομα- και μη μπορώντας να πάρουμε άλλους συμβασιούχους θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα στη ΔΕΥΑΧ. Όπως με την αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Δηλαδή μπορεί να μην έχουμε χειριστές στ’ αποφρακτικά μηχανήματα για να καθαρίζουν, να μην έχουμε τεχνίτες και αεργάτες για να συντηρήσουν τα δίκτυα και να έχουμε πρόβληαμ στην αποκατάσταση των βλαβών της ύδρευσης. Δεν θα μπορούμε να συντηρήσουμε και να λειτουργήσουμε τα δίκτυά μας με αυτή τη διάταξη, αφού δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να προσλαμβάνουμε υπαλλήλους και δεν θα προβλέπονται κενές οργανικές θέσεις στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας,σε συνδυασμό με τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις. Μάλιστα ο καινούργιος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΧ ήταν έτοιμος προκειμένου να εγκριθεί από το Δ.Σ. της Επιχείρησης, ακυρώνεται με βάση το νομοσχέδιο και δεν θα μπορούμε για τα επόμενα δύο χρόνια να συζητήσουμε για προσλήψεις». Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτή η διάταξη λοιπόν, ενώ αντίστοιχα για το στενό δημόσιο τομέα δεσμεύεται ότι έως το τέλος του χρόνου θα κάνει οργανογράμματα για να δει τι ελλείψεις υπάρχουν και για να κάνει τις αντίστοιχες μετακινήσεις, για τις ΔΕΥΑ παραπέμπει το ζήτημα αυτό στο τέλος οτυ 2013. Είναι σημαντικό να πω επίσης ότι το δικό μας προσωπικό δεν μετράει στο δημοισονομικό έλλειμμα. Δεν πληρωνόμαστε με άλλα λόγια απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά απ’ τα έσοδα που έχουμε απ’ τους καταναλωτές μας. Ολο το προσωπικό της ΔΕΥΑΧ πληρώνεται 100% από τις εισπράξεις του νερού.»
    Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Ν. Χανίων Χρήστος Πάτος επεσήμανε πως «με το πλαφόν που επιβάλλεται στους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, με το πολυνομοσχέδιο, επηρρεάζεται και η αποτελεσματικότητα των υπαλλήλων μας. Μέχρι τώρα η επέμβασή μας για την επιδιόρθωση ζημιών ήταν άμεση, ενώ οι εργαζόμενοι τεχνίτες της επιχείρησης έκαναν πολλές υπερωρίες και επιφυλακές και τώρα αυτό θα σταματήσει. Εξάλλου πέρυσι μας επέβαλλαν μείωση τουμισθού μας κατά 15-17% και φέτος μας επιβάλλονται και νέες περικοπές . Προσπαθούν δηλαδή να μας οδηγήσουν στην εξαθλίωση και στην ανέχεια».

Τα τοκογλυφικά δάνεια οδηγούν την επιχείρηση σε αδιέξοδο

Επιτακτική είναι η αναγκη για να υπάρξει ρύθμιση των δανείων που δόθηκαν τις δύο προηγούμενες δεκετίες προς τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Χανίων που πλέον εξυπηρετεί όλο τον Καλλικρατικό Δήμο Χανίων, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, γιατί διαφορετικά η ΔΕΥΑΧ και ειδικότερα ο Δήμος Χανίων που πληρώνει τις συγκεκριμένες ωφειλές, θ’ αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα ο προηγούμενος και ο νυν Δήμος Χανίων έχουν καταβάλλει σχεεδόν 2,5 φορές περισσότερα χρήματα (2.700.000 εκ. ευρώ) απ’ όσα δανείσθηκαν και οι τρεις δημοτικές αρχές τις δεκαετίες 1990 και 2000, δηλαδή συνολικά 12.500.000 ευρώ και απομένει να δοθούν άλλα 6.500.000 ευρώ στο Ταμείο για την πλήρη εξόφλησή του. Κάτω από δύσκολες συνθήκες ο Δήμος Χανίων ζητάει αυτή την περίοδο να δοθεί ισόποσο δάνειο από το Ταμείο προκειμένου να ξεχρεώσει και οι όροι αυτοί του δανείου να είναι ευνοϊκότεροι από παλιά. Σημειώνεται ότι τα τρία δάνεια απ’ το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είχαν δοθεί επί δημαρχίας Γιώργου Κατσανεβάκη, Γιώργου Τζανακάκη και Κυριάκου Βιρβιδάκη.
    Ο Δήμαρχος Χανίων και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Μανώλης Σκουλάκης υπογραμμίζει ότι «το νέο δάνειο θα ζητηθεί ν’ αποπληρωθεί σε 25 χρόνια και επίσης θα ζητήσουμε να υπ΄ρξει περίοδος χάριτος για ένα ή δύο χρόνια. Τέλος ζητάμε το επιτόκιο να είναι χαμηλό».
Η αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Νίκη Αποστολάκη ισχυρίζεται ότι «το αρχικό κεφάλειαο του δανείου που δόθηκε στη ΔΕΥΑΧ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα προηγούμενα χρόνια υπολογίζεται συνολικά σε 12,5 εκ. ευρώ, ο Δήμος Χανίων έχει επιστρέψει 27 εκ. μαζί με τους τόκους και υπολείπονται άλλα 6,5 εκ ευρώ περίπου. Τα δάνεια αυτά είχαν δοθεί για την εκτέλεση έργων.»
    Ο Γενικός και Τεχνικός Δ/ντης της ΔΕΥΑΧ Κώστας Στεργιάννης σημειώνει απ’ την πλευρά του πως «η ρύθμιση αυτή προς το Ταμείο Παρακαταθηκων και Δανείων είναι πολύ σημαντική και αποτελεί επιτακτική ανάγκη για εμνάς, προκειμένου ν’ ανταπεξέλθουμε στο φιλόδοξο πρόγραμμα χρηματοδότησης νεών έργων που έχουμε μπροστά μας. Ηδη εντάχθηκαν σε χρηματοδοτικά προγράμματα τρία εργα, συνολικού προϋπολογισμού 16,5 εκ. ευρώ μέχρι σήμερα:  η επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμοπυ Χανίων με 15 εκ. ευρώ και άλλα δύο έργα που ήδη υλοποιούνται μέσα στηνπόλη των Χανίων. Αυτά λοιπόν τα έργα έχουν ίδια συμμετοχή και αν δε λύσουμε το προβλημα της ρύθμισης του δανείου δεν θα μπορούμε να βάλουμε τη δική μας συμμετοχή  γι αυτά τα έργα». Σ’ ερώτηση αν τίθεται θε΄μα βιωσιμότητας της Επιχείρησης αν δε γίνει η ρύθμιση ο ίδιος απάντησε πως «δε θα έλεγα ότι έχουμε φθάσει σε τόσο ασφυκτικά πλαίσια, αλλά πρώτα απ΄όλα θα ξεμπλοκαρισθεί ο Δημος, που φέτος πλήρωσε κα΄ποια χρήματα για τις δόσεις των προηγούμενων δανείων, τα οποία εμείς, ως ΔΕΥΑΧ, θα πρέπει να τα ξαναεπιστρέψουμε. Για να βελτιωθεί λοιπόν η οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΧ αλλα΄και για να απεμπλακεί ο Δήμος απ’ αυτή την οφειλή θα πρέπει να γίνει ρύθμιση του δανείου. Εχουμε πλέον υποβάλλει όλες τις μελέτες που μας ζήτησαν και όλες τις εκτιμήσεις των ορκοτών λογιστών, που πρόσφατα ήρθαν ξανά και μας έλεγξαν και εκτιμάμε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Ταμείου το νέο δάνειο θα εγκριθεί.».
    Εξάλλου ο Πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων των ΔΕΥΑ Ν. Χανίων Χρήστος Πάτος υποστηρίζει πως «η ΔΕΥΑΧ πλήρωνε πολλαπλάσια ποσά απ’ όσα άλλες ΔΕΥΑ της χώρας, που είχαν πάρει και αυτές δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Εμείς καταβάλλαμε παραπάνω από 1 εκ. ευρώ το χρόνο στο Ταμείο. Αυτά τα δάνεια ήταν απαραίτητα για να εκτελεσθούν κάποια έργα αναγκαία για τα Χανιά όπως η αντικατάσταση παλιών δικτύων με νέα. Αυτά τα δάνεια τα ε΄χουμε πληρώσει δυόμιση φορές μέχρι σήμερα και μας ζητάνε να πληρώσουμε και τα υπόλοιπα χρήματα που ωφρείλουμε εξαιτίας των υπέρογκων τόκων που είχαν τα δάνεια εκείνη την εποχή. Πάντως το χρέος αυτό ΄προς το Ταμείο Παρκαταθηκών και Δανείων θα μπορούσε να εχει εισπραχθεί αν στα Ταμεία της ΔΕΥΑΧ είχαν μπει οι ωφειλές του κράτους και των πολιτών προς αυτήν, που συνολικά φθάνλουν τα 4,5 εκ. ευρώ. Η ΔΕΥΑΧ έχει παρουσιάσει κέρδος 500.000 ευρώ την προηγούμενη χρονιά και αν είχε εισπράξει το προαναφερόμενο ποσό των χρεών θα είμαστε σήμερα σε πολύ καλό σημείο. Αλλά δυστυχώς, κάποιοι αρνούνται να πληρώσουν.Υπογραμμίζεται ότι στη ΔΕΥΑΧ ωφείλονται ποσά άνω των 700.000 ευρώ από το Νοσοκομείο Χανίων, το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων (Εθνικό Στάδιο και Κολυμβητήριο) και το Ναύσταθμο Κρήτης.




Περισσότερα | στη σελίδα μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates