7/10/12

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Δουλέμπορος Χανιώτης, εκμεταλλεύεται συντοπίτες του στην Ελβετία

του Γιώργου Γυπάκη
Κύκλωμα δουλεμπορίας προσπαθεί να στήσει μεταξύ Ελβετίας και Χανίων, Χανιώτης που έστησε μαϊμού επιχείρηση τοποθέτησης πλακιδίων στην πόλη Βασιλεία κοντά στα Γαλλο - Ελβετικά σύνορα, όπως αποκαλύψαμε το πρωί κατ' αποκλειστικότητα.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο άνθρωπος που εκμεταλεύεται συντοπίτες του από τα Χανιά ετοιμάζεται αυτές τις μέρες, αν δεν το έχει ήδη κάνει, να στήσει κύκλωμα, όπου θα του στέλνουν Χανιώτες εργάτες στην Ελβετία και θα τους  πουλάει προς 4-5.000 ευρώ το κεφάλι σε Ελβετούς ή Τουρκους  εργολάβους.
Θύματα του Χανιώτη του οποίου τα στοιχεία έχουμε στη διάθεσή μας, έχουν πέσει τουλάχιστον τέσσερις συντοπίτες του, πλακάδες, (των οποίων επίσης έχουμε τα στοιχεία) που προσπάθησαν να μεταναστεύσουν εκεί ψάχνοντας για δουλειά. Για την ακρίβεια, ο ίδιος καλεί Χανιώτες συναδέλφους του να δουλέψουν μαζί του, "πουλώντας" τους μούρη ως επιτυχημένος επιχειρηματίας ενώ στην πραγματικότητα χρωστάει παντού και τον κηνυγούν και οι Ελβετικές υπηρεσίες για διάφορες παρανομίες. Οι Χανιώτες, φτάνουν εκεί με την ελπίδα να ξεφύγουν από την κρίση, και αφήνονται έρμαια στα χέρια του επιτήδιου απατεώνα, χωρίς χαρτιά, χωρίς να ξέρουν τη γλώσσα, χωρίς να μπορούν να μετακινηθούν και τελικά ενώ δουλεύουν, μένουν απλήρωτοι και πεινασμένοι και δεν έχουν λεφτά ούτε να γυρίσουν πίσω. Ο χανιώτης δουλέμπορας, συζει με μια ελληνίδα σε ένα σπίτι σε ερημική τοποθεσία έξω από τη Βασιλεία (Basel) κοντά στα γαλλοελβετικά σύνορα, έχει στήσει μία εταιρεία με ψευδή ή ελλειπή στοιχεία και φροντίζει να καλύπτεται από τις ελβετικές υπηρεσίες, έχοντας αδήλωτους τους εργάτες του. Ο απατεώνας διατηρεί διαμέρισμα μέσα στη Γαλλία, μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα και κάθε πρωί τους μεταφέρει στην Ελβετία όπου δουλεύουν και τους επιστρέφει το βράδι πίσω, έτσι καταφέρνει και δεν τους δηλώνει στο Ελβετικό κράτος. Τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, επιστρέφουν στα Χανιά δύο άτομα που δούλεψαν γι αυτόν και, όπως μας τους περιέγραψαν, είναι σε άθλια κατάσταση, πεινασμένοι και τρομοκρατημένοι.

Καλούμε τους Χανιώτες που γνωρίζουν οικοδόμους και πλακάδες να τους ενημερώσουν άμεσα για τον κίνδυνο που διατρέχουν, πάνω στην ανάγκη τους να πέσουν θύματα του ανθρώπου αυτού.

Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέξαμε, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ένας Ελληνας να μεταναστεύει σε μια ευρωπαϊκή χώρα, αν δεν τηρεί τις προϋποθέσεις:
-Να ξέρει τη γλώσσα της χώρας που τον φιλοξενεί
-Να γνωρίζει τη μεταναστευτική και εργατική νομοθεσία της
-Να έχει λεφτά για την επιστροφή του
-Να εξασφαλίσει τόπους διαμονής όπου θα είναι αυτόνομος και ανεξάρτητος από τον πιθανό εργοδότη του (δηλαδή να μη δεχτεί εξασφάλιση στέγης από τον εργοδότη).
Για τη συγκεκριμένη χώρα, την Ελβετία, προτείνονται ως χώροι προσωρινής διαμονής τα Hostels, ενώ για κάθε νέο μετανάστη είναι απαραίτητα τα παρακάτω βήματα:
-Να αποκτήσει άμεσα επαφή με την Ελληνική κοινότητα του τόπου που βρίσκεται
-Να έρθει σε επαφή με την Ελληνική Εκκλησία της περιοχής
-Να δηλωθεί στις κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να προστατευθεί από τη νομοθεσία αν χρειαστεί και
-Να ζητήσει να υπογράψει σύμβαση εργασίας με τον εργοδότη του, την οποία πρέπει να καταθέσει στην αρμόδια υπηρεσία της Ελβετίας.

1 σχόλιο:

  1. Gıwrgo epeıdi kı egw opws gnwrizeıs, zw teleftaıa monima sto exwtereriko, proteinw se osous dıavasoun to ar8ro sou kai ehoun skopo na metanastefsoun, na epıkoinwnoun amesa me ta kata topous ellinika proxeneia. Ohi vevea oti 8a tous exasfalisoun ergasia alla toulahisto 8a ğrostateftoun apo tous aetonyhides pou epiviwnoun ekmetalevomenoi tin apognwsi tou kosmou opws ton katantisan ta lamogia pou kyvernoun tin Ellada.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates