29/8/13

Ελεύθερο με πλημμεληματική κατηγορία το συνεργείο του Σκάι που τράβηξε πλάνα στο Μουζουρά

Με τον νόμο 376 του… 1936 και την κατηγορία της "παραβίασης οχυρωματικών θέσεων", πλημμεληματικού χαρακτήρα, παραπέμπονται σε δίκη ο ανταποκριτής του Σκάι στην Κρήτη, Μάριος Διονέλλης και ο εικονολήπτης Νίκος Σαράντος, οι οποίοι προσήχθησαν στην Αστυνομία ενώ έκαναν ρεπορτάζ κοντά στην αμερικάνικη βάση της Σούδας.
Ήταν στις 3.10 περίπου το μεσημέρι όταν ο δημοσιογράφος βγήκε "ζωντανά" στην εκπομπή του Σκάι: "Life" και μίλησε για τις αντιδράσεις φορέων της Αυτοδιοίκησης, επαγγελματιών αλλά και κατοίκων στο ενδεχόμενο εμπλοκής της αμερικάνικης βάσης της Σούδας σε περίπτωση επέμβασης στη Συρία.
Η μετάδοση γινόταν από ένα ύψωμα του χωριού Μουζουράς Ακρωτηρίου, απέναντι από την αμερικάνικη βάση, όπου συνηθίζεται τα κανάλια να τραβάνε πλάνα για να "ντύσουν" τα ρεπορτάζ τους.
Λίγο πριν τις 4 το απόγευμα, ο δημοσιογράφος και ο εικονολήπτης, πήραν τον δρόμο της επιστροφής, αλλά όταν "κατέβηκαν" το βουνό, τους σταμάτησε όχημα (βαν) της Πολεμικής Αεροπορίας και στη συνέχεια έφτασε η Αστυνομία η οποία τους προσήγαγε στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων.
Εκεί, παρέμειναν έως και λίγο πριν τις 8 το βράδυ, οπότε με εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι. Όπως έγινε γνωστό, η Αστυνομία σχηματίζει δικογραφία με την κατηγορία της "παραβίασης οχυρωματικών θέσεων" (νόμος 376/36) και θα οριστεί τακτική δικάσιμος.
Μιλώντας στα "Χανιώτικα νέα", ο Μάριος Διονέλλης σημείωσε ότι «πήγαμε σε έναν χώρο όντως ελεγχόμενο αλλά από τον οποίο κατά παράδοση γίνονται πλάνα. Αυτό που έχει σημασία και είναι η πραγματική είδηση δεν είναι η δική μας σύλληψη αλλά οι αντιδράσεις που εκφράζουν και οι πολίτες και ο αντιπεριφερειάρχης και ο πρόεδρος των ξενοδόχων που μίλησαν για τις επιπτώσεις που έχει η αμερικάνικη βάση στη ζωή και στον τουρισμό των Χανίων και της Κρήτης γενικότερα».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ


 
Από τις καταθέσεις των ανθρώπων της 115 Πτέρυγας Μάχης φάνηκε ότι προετοιμαζόταν το κλίμα για να απαγγελθεί κατηγορία για κατασκοπεία (!), παρόλο που το ρεπορτάζ δεν ήταν στρατιωτικού χαρακτήρα και δεν είχε πλάνα από στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ακαριαία ήταν η αντίδραση των συνδικαλιστικών οργάνων των δημοσιογράφων (ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΠΗΝ) που ζήτησαν την άμεση αποφυλάκιση των συναδέλφων. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης έκανε παρέμβαση στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης όπου και βρήκε συναινετικό κλίμα. Τελικά ο Μ. Διονέλλης και ο Ν. Σαράντος αφέθηκαν ελεύθεροι με την πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορία για παραβίαση οχυρών θέσεων (νόμος 376/1936). Η δικογραφία θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα και θα οριστεί τακτική δικάσιμος.
«Η κατηγορία και η σύλληψη ήταν προσχηματική και επιβεβαιώνει μια αυταρχική τάση εν όψει και της διαφαινόμενης ευθυγράμμισης της ελληνικής κυβέρνησης με τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο προεδρεύων της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τρίμης και συμπληρώνει ότι «το μήνυμα που στάλθηκε στην ερευνητική δημοσιογραφία είναι ότι κινδυνεύει σοβαρά όταν επιχειρεί να καταγράψει την πραγματικότητα και να κάνει καλά τη δουλειά της».
«Σε μια τέτοια στιγμή όπου η παγκόσμια κοινή γνώμη αγωνιά για το τι θα γίνει στη Συρία, καθήκον των δημοσιογράφων είναι να συλλέγουν πληροφορίες και να ενημερώνουν. Αυτή είναι η αποστολή τους και πολλές φορές, σχεδόν καθημερινά, δίνουν και τη ζωή τους», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο Γ. Σαββίδης.
Γιάννης Μπασκάκης
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates