4/2/14

Πώς μας πούλησε ο Τάσος (3.500 πολίτες, Ακρωτηρίου, Σούδας και Θερίσου)

του Γιώργου Γυπάκη

Τον Ιούλιο του 2012 ακολουθήθηκε  απο τον Τάσο Βαμβουκα, επικεφαλη της Δημοτικής Ομάδας ´´Δημος Ενεργών Πολιτών,´´ μία τακτική που τραυμάτισε ιδιαίτερα τις Κινήσεις Πολιτών,  οι οποίες μαζευοντας 3500 υπογραφές προκάλεσαν την σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου με θεμα την  Ανάκληση των Κανονιστικών Αποφάσεων που αφορούσαν τα ανταποδοτικά τελη καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού καθως και τα τελη ύδρευσης αδρευσης και αποχέτευσης. Η ρήξη που ακολούθησε εντός του συνδυασμού, υποβαθμίστηκε από κάποιους που συνεχίζουν να ζουν στο δικο τους κοσμο, αποκομένοι από τη χανιώτικη πραγματικότητα, αλλά η τοπική κοινωνία γνωρίζει και θυμάται. Και έχει αντιληφθεί το συνδυασμό αυτό, ως ένα συνδυασμό της πόλης των Χανίων και όχι του ενιαίου Δήμου Χανίων.  Αποφάσισα λοιπον να σας διηγηθώ τη σχετική ιστορία για να βάλω ένα τέλος στη συζήτηση που αφορά το αν ο Τάσος Βάμβουκας μπορεί να εκπροσωπήσει τους ενεργούς πολίτες των Χανίων,  σε ένα αντιμνημονιακό, αριστερό και κινηματικό ψηφοδέλτιο.
 Κάντε τον κόπο να το διαβάσετε μέχρι τέλους.

Η Δημοτική Αρχή τους πρώτους μήνες  του 2012 επεβαλε  μεσω των δυο κανονιστικων αποφασεων αυξήσεις  αδικαιολόγητες  και κοινωνικά άδικες σε ανταποδοτικά δημοτικά τέλη, μόνο στους περιαστικούς πρώην Δήμους που είχαν διαλυθεί από πλευρας ανταποδοτικών υπηρεσιών ενώ συνεισέφεραν τα μέγιστα στην οικονομική ευρωστία του νέου Δήμου.

Και στις δυο αποφάσεις ο επικεφαλής και οι δημοτικοι σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης Δημος Ενεργων Πολιτων εξέφρασαν  την επιφύλαξη τους, αλλα υπερψηφισαν τα δυσβάσταχτα και ανάλγητα μέτρα, οταν  δημοτικοί σύμβουλοι της Συμπολίτευσης καταψήφισαν ( κ. Ξανθουδακης)  ενω κάποιοι  άλλοι συνάδελφοι τους  επελεξαν να απέχουν  επιδεικτικά, για να μην υπερψηφίσουν(κ. Κοτζαμιχαλης κτλ )

Με την ανάρτηση των απόφασεων στο Διαύγεια,  η Πρωτοβουλία κατοίκων πρώην Δημου Σουδας επεξεργάστηκε τις αποφάσεις και διαπίστωσε σωρεία  παραληψεων, υπερβάσεων και στην ουσια αναλγητων κοινωνικά αυξήσεων που δεν είχαν την ανάλογη τεκμηρίωση!!!!!

Αμεσα τα μέλη της πρωτοβουλίας της Δημοτικής Ενότητας Σουδας, Τσικαλαριων και  Απτερας συγκάλεσαν  συνέλευση κατοίκων. Στη συνελευση πέραν  απο την συμμετοχή  των εκπροσώπων  του Τοπικού Συμβουλίου παραβρέθηκαν αυτοβούλως  λογω της έκτασης  που λαμβανε το θεμα,  ο Αντιδημάρχος κυρίος Πρωτοπαπαδακης και η Αντιπροέδρος της ΔΕΥΑΧ κυρία Αποστολακη.
Εκει οι Σουδιανοί ανέπτυξαν με επιχειρήματα τις  ένστασεις  τους στις αυξήσεις και εφόσον δεν έλαβαν  τις απαραίτητες  διαβεβαιώσεις για επανεξεταση των αποφάσεων, μπήκαν στην διαδικασια  συλλογής υπογραφών με απώτερο  στόχο  την σύγκληση του  Δημοτικου  Συμβουλιου και την ΑΝΑΚΛΗΣΗ των Κανονιστικών Αποφάσεων. 

Ετσι κατατέθηκαν στην αρμοδια υπηρεσία 1700 υπογραφές πολιτών από τον πρωην Δήμο Σουδας.

Παράλληλη κινητοποίηση έγινε και από την Συνέλευση Ακρωτηρίου – μία πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε από μέλη του συνδυασμού του Δήμου Ενεργών Πολιτών. Σε μία συνέλευση γι αυτό το θέμα συγκεντρώθηκαν δεκάδες πολίτες απ όλο το Ακρωτήρι οι οποίοι εξέφρασααν τη διαμαρτυρία τους κυρίως ενάντια στην επιβολή ενός τεράστιου συντελεστή στα τέλη σύνδεσης αποχέτευσης. Την ίδια περίοδο ανάλογη κινητοποίηση προκλήθηκε στην περιοχή του Βαρυπέτρου από την αντίστοιχη Συνέλευση κατοικων που εστίασε το πρόβλημα στα τέλη ύδρευσης. Οι τρεις αυτές κινήσεις ήρθαν σε επαφη για την συσταση ενός  ευρύτατου  μετώπου  συνεργασιας, ώστε να αναζητηθούν οι κοινές  διαδρομές για την επίλυση των προβλημάτων που είχαν ανακύψει απο τις άδικες και δυσβασταχτες αυξήσεις.

Πέρασαν 30 ημέρες χωρίς  να λάβουμε καμία απαντηση, απο τον Δήμο για την τύχη του αιτηματος και όπως τελικά διαπιστώσαμε, οι αρμοδιοι το ειχαν παραπέμψει στις καλενδες.

Έτσι συζητώντας  με το ΣΥΝΟΛΟ των Δημοτικών Παρατάξεων  της αντιπολιτευσης, διαπιστώσαμε σύγκλιση αποψεων. Κάλεσαμε  λοιπον στην Σουδα τους  εκπροσώπους  τους με σκοπο την συμπλευση στον κοινό μας στόχο που δεν ηταν άλλος απο την καταγγελία  των αυξησεων και την ΑΝΑΚΛΗΣΗ των κανονιστικών αποφάσεων του  Δημοτικόυ Συμβούλιου Χανίων.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο κύριος Τσαπακος ο κύριος Παπαδογιαννης η κυρία Μυλωνακη, ο κύριος  Βαμβουκας, ο κύριος Παπαντωνακης και ο κύριος Αλεξανδρακης.

Η συζήτηση  ήταν εποικοδομητική, ενω  αποφασίστηκε ο προγραμματισμός των ενεργειών,  ώστε να φτάσουμε μέσω υπογραφών (του ενός τρίτου του Δημοτικου Συμβουλιου όπως ο κανονισμός ορίζει) στην συνεδρίαση για την συζήτηση του έν λόγω θέματος με τελικό στόχο την ΑΝΑΚΛΗΣΗ των αποφάσεων.

Ηταν φανερό σε όλους τους μετέχοντες στην συνάντηση ότι υπήρξε αλλαγή στάσης του κυρίου Βαμβουκα ως προς την αρχικη ψηφοφορία πράγμα που όλους μας έκανε να αισθανθούμε ιδιαίτερα αισιόδοξα για την πορεία της κοινής μας προσπάθειας.

Στην συναντηση αυτη ορίστηκαν : ένας εκπρόσωπος απο καθε πλευρα για την συνταξη του αιτήματος με σκοπο την σύγκληση του Δημοτικου Συμβουλιου. 

Παραλληλα αποφασίσαμε  να μην ύπαρξει δημοσιοποίηση του θέματος διοτι θεωρείτο δεδομένο ότι η  Δημοτική Αρχή θα  προσπαθούσε να  στρογγυλευσει  επικοινωνιακα τις αναλγητες αυξήσεις, εξαγγέλλοντας δήθεν  "διορθωτικά μέτρα" 

Η παραπάνω συνάντηση  ήταν λίγο πριν τις πρώτες εθνικές εκλογες του Μαιου και συμφωνήσαμε  ότι θα πρέπει να ξαναβρεθουμε μετα,  με το κείμενο-αίτηση και τις υπογραφές ώστε να συζητήσουμε  τις τελευταίες λεπτομέρειες  και κατόπιν  αυτου να  ζητήσουμε  την άμεση σύγκλιση του οργάνου.

Την ίδια όμως χρονική στιγμή,  διαπιστώσαμε δια του τοπικου Τυπου οτι διεξήχθη  συνάντηση  του Δημαρχου και του Βαμβουκα, με  τον δευτερο να δείχνει.... αποκαλυπτική διαθεση ως προς τις προθέσεις της Κίνησης  Πολιτων για το υφιστάμενο θεμα.

Για του λόγου το αληθές παραθέτω το κομμάτι της ανακοίνωσης απο τον  τοπικό Τύπο



ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΔΗΜΟΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»

ΧΑΝΙΑ 26-6-2012               

                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ      

    ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΤΟ  ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ.....................Ένα από τα θέματα που θέσαμε και  που πρέπει να υπάρξει βελτίωση, όπως ήδη έχει δεσμευτεί η πρόεδρος της εταιρείας,   είναι η διόρθωση  αδικιών όπου έχουν δημιουργηθεί από την νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΧ στα τέλη ύδρευσης,  αλλά και όπου εντοπιστούν ανισορροπίες στις αυξήσεις δημοτικών τελών. Πάντα βέβαια με κριτήρια ανταποδοτικότητας και τηρουμένης της αρχής «ίσες παροχές σε όλους τους δημότες δίκαιη  τιμολογιακή πολιτική και όσο το δυνατόν χαμηλότερα τέλη για  όλους».

  

Παρά την έκφραση δυσαρέσκειας μας για τη στάση του που αποδομούσε πλήρως τη δική μας κινηση και λειτουργούσε “προειδοποιητικά” για το Δήμαρχο, ενώ φανέρωνε μια προσπάθεια οικιοποίησης της όλης προσπάθειας από τον ίδιο, ο Τάσος δεν άλλαξε τακτική. Αντιθέτως προχώρησε και σε συνάντηση  με την Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΧ. 

Σκοπός όπως διαπιστώνει κανείς απο τις μετέπειτα ανακοινώσεις ήταν η εμφάνιση κάποιων προτάσεων

 ´´εξορθολογισμου των κανονιστικων αποφασεων της ΔΕΥΑΧ ´´ώστε να προετοιμαστεί  το έδαφος για  το Δημοτικό Συμβούλιο και να αμβλυνθουν οι αντιθέσεις!!!!

Αυτο  όμως  που πραγματικά μας άφησε άφωνους ήταν η ανακοίνωση της παράταξης μετα την συνάντηση με την κυρία Αποστολακη, ανακοίνωση την οποία  χρειάστηκε να την διαβάσω αρκετές φορές για να καταλαβω εαν ο συντάκτης  ήταν κάποιος απο το επικοινωνιακό  team του κυρίου Σκουλακη, ή ο ίδιος ο Τάσος.

Παραθέτω μέρος της ανακοίνωσης και τα συμπεράσματα δικα σας.

...........´´Η σύναψη του πρόσφατου δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αντικαθιστά παλαιότερο δάνειο της επιχείρησης με περίπου ίδιο επιτόκιο αλλά με πολύ μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθούν δραστικά σε ετήσια βάση οι δόσεις τοκοχρεολυσίων και κρίνουμε ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη σε σχέση με ότι ίσχυε πριν, διότι δίνει μία ανάσα στα οικονομικά της ΔΕΥΑΧ,  ώστε να επιτελέσει το σημαντικό έργο που έχει στο πρόγραμμά της και να ελαφρύνει οικονομικά τους δημότες μέσω μειώσεων των τιμολογίων της ´´.


Πλέον ήταν πασιφανές  οτι υπήρξε  χάσμα απόψεων μεταξύ του κοινού στόχου της πρωτοβουλίας των τριών κινήσεων και  της συγκεκριμένης Δημοτικής Ομάδας!!!! 
Το παραπάνω σημειο της ανακοίνωσης πιστευω ότι  φωτογραφίζει τις πολιτικές γέφυρες που επεσαν μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και του κυρίου Βαμβουκα.

Κατόπιν αυτού ενεργησαμε αστραπιαία  με τους λοιπούς Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης, διότι διαφαίνονταν  υπόγειες διαδρομές και συμφωνίες  μεταξύ Σκουλακη - Βαμβουκα.

Ετσι ανέλαβε ο Γ. Τσάπακος να μαζέψει τις υπογραφές και να  τις καταθεσει ζητώντας  την άμεση σύγκληση του Συμβουλιου πράγμα που έγινε αποδεκτό απο την Πρόεδρο.

Ορίστηκε λοιπον η σύγκληση του οργάνου  την Τρίτη 24 /07/2012.

 Στην  προσυγκεντρωση που εγινε στα γραφεια των Δημοτικων Παραταξεων μεταξυ των Δημοτικων Συμβουλων και των εκπροσώπων  των Πρωτοβουλιων, επιβεβαιωθηκε  για αλλη μια φορα οτι κοινός  μας στόχος  ήταν  η  ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ. 

Από τις δημοτικές ομάδες παραβρέθηκαν και συμφώνησαν στα παραπάνω ο Γ Τσαπακος ο Α Παπαδογιαννης  ο Λ  Γουλας,  ο Τ Βαμβουκας και ο Ν Παπαντωνακης.

Στην συνεδρίαση του οργάνου που ακολούθησε, οι τοποθετήσεις ήταν τεκμηριωμένες , φέρνοντας σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την συμπολίτευση, διήρκεσε τέσσερις και πλέον  ώρες η συζήτηση του συγκεκριμενου θέματος,  μέχρι που ήρθε η στιγμή της ψηφοφορίας.

Και  τοτε, ως απο μηχανής θεός ο κ. Βαμβουκας σώζει απο την δύσκολη θέση την Δημοτική Αρχη,  κατεβάζοντας  νεα προταση προς ψηφιση, δυναμιτίζοντας την ομόφωνη αποφαση και διαφοροποιουμενος από το  σύνολο της αντιπολίτευσης και απο τις αποφασεις  των πολιτών.

Αιτιολογοντας την, αναφέρει ότι "Η ΑΝΑΚΛΗΣΗ  των αποφασεων, θα επιφέρει μπάχαλο στις υπηρεσίες αφού ηδη είχαν  τιμολογηθει  τα τέλη και κατα συνέπεια,  θα πρέπει  η οικονομικη υπηρεσια του Δημου να γυρίσει τα λεφτά πισω στους Δημότες".

Κατέληξε λοιπόν στην εξής  πρόταση: 

 Να επανέλθει το θεμα,  με διορθωτικές προτάσεις από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο,  ώστε να επανεξεταστεί  εξ αρχής.

Η πρόταση αυτη  είχε ήδη απορριφθεί  επι της ουσίας απο το σύνολο των Εισηγητών της Δημοτικής Αρχής με το πρόσχημα ότι έχουν εξαντληθεί όλες οι πιθανές παρεμβάσεις ώστε να μειωθούν τα Ανταποδοτικά Τέλη.

Δυστυχως η συγκεκριμένη πρόταση προκαλεσε διασπάση του κοινού μετώπου της αντιπολίτευσης. Ακολούθησε προσπάθεια απο τον Παπαντωνακη, τον Τσαπακο και τον Παπαδογιαννη, επαναφοράς του Βαμβουκα στην κοινή πρόταση  για ΑΝΑΚΛΗΣΗ , τονίζοντας  ότι "το θεμα μπήκε απο τους Δημότες μας και οτι η πρόταση που συμφωνήσαμε μαζί τους, είναι η ΑΝΑΚΛΗΣΗ της απόφασης που επιβάλει τις άδικες και δυσβασταχτες αυξήσεις".

Παρά τις παραπάνω ενέργειες όλων, ο κύριος Βαμβουκας επέμεινε  και έτσι μπήκαν και οι δυο προτάσεις σε ψηφοφορία.

Με την Αντιπολιτευση κατακερματισμενη, η Δημοτική Αρχη βγήκε αλώβητη, χωρίς να έχει κάποια διαρροή  απο τους Δημοτικούς Συμβούλους της Συμπολίτευσης παρά τις ένστασεις  και τις διαφοροποιήσεις  που είχαν καταγραφεί στις τοποθετήσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates