18/4/15

ΔΕΗ ΚΑΙ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΙ - ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ! όλο το ιστορικό

του Γιώργου Γυπάκη
Το Μαράθι και το Ακρωτήρι είναι διαχρονικά στόχος όλων των χοροταξικών μελετών για την εγκατάσταση οχλουσών δραστηριοτήτων. Ετσι δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι πέρασε στα μουλωχτά και μας επιστρέφει πια μέσω Υπουργείου η πρόταση της μελετητικής ομάδας της Περιφέρειας Κρήτης για την αναθεώρηση του Χωροταξικού,  να γίνει ενεργειακό κέντρο του νομού η περιοχή αυτή. Το νεότερο στοιχείο - από το 2014 είναι η "πρόταση" για τη μεταφορά του εργοστασίου της ΔΕΗ από την Ξυλοκαμάρα στο Ακρωτήρι. Το παλιό είναι ότι και οι εξειδικευμένες μελέτες του Πολυτεχνείου Κρήτης, προτείνουν ανάλογες εγκαταστάσεις στο Μαράθι.
Οπως αποκαλύψαμε ήδη απο το 2011, η μελέτη που έχει παραδοθεί στην Περιφέρεια Κρήτης από το 2010 και κρατήθηκε κρυφή για να μην προκληθούν αντιδράσεις, χωροθετεί εγκαταστάσεις καυσίμων, στο Καστέλι Κισσάμου, στο Πέρα Πλατάνι Σούδας και το Μαράθι. Κι αν έχει αλλάξει κάτι, ας βγούν οι μελετητές να το διαψεύσουν.
Η μελέτη είχε ανατεθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων στο Πολυτεχνείο Κρητης σχετικά με τη χωροθέτηση οχλουσών εγκαταστάσεων και δεξαμενών αποθήκευσης υγρών καυσίμων στο Νομό Χανίων. Το πόρισμα της μελέτης που εκπόνησαν ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης Θεοχάρης Τσούτσος και ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Γεώργιος Παπαδάκης, ελήφθη υπόψη κατά την αναθεώρηση του εγκεκριμένου Περιφερειακού Πλαισίου Κρήτης, με βάση τις απόψεις και τα κριτήρια που όριζε το Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.
Η εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμων στο Μαράθι, που προφανώς συνδέεται και με την νέα πρόταση περί...Ξυλοκαμάρας, συζητείται από την εποχή του Πολέμου στο Ιράκ, όπου η Aegean Oil πίεζε να της δωθεί άδεια για εγκατάσταση δεξαμενών υγρών καυσίμων στο Μαράθι - καθώς στα ανοιχτά του κόλπου της Σούδας εφοδίαζε εν πλω τα Νατοϊκά καράβια- ενώ υπάρχει και ανάλογη επιστολή του τότε Νομάρχη Χανίων Κατσανεβάκη, που ζητούσε από το αρμόδιο Υπουργείο τη χωροθέτηση τέτοιων εγκαταστάσεων στην ίδια περιοχή.
 Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί, η πρόθεση της ΔΕΗ να εγκαταστήσει κεντρικό Υποσταθμό της στο Ακρωτήρι (στις Κορακιές, κάτι που νομίζω ότι ήδη υλοποιείται) και η πρόθεση μετατροπής της περιοχής σε "μπαταρία" με την ανάπτυξη διαφόρων μεγεθών βιομηχανικων ΑΠΕ, δηλ. Φωτοβολταϊκών και Ηλιοθερμικών πάρκων.
Το θέμα είναι τί στάση θα τηρήσει η σημερινή Δημοτική Αρχή και κυρίως η σημερινή κυβέρνηση και δη ο αρμόδιος Υπουργός, στον οποίο θέτουμε υπόψην, ότι για μας εδώ στο Ακρωτήρι, τέτοιες σκέψεις, είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΕΣ.

 Το παλιό μας ρεπορτάζ για το θέμα: http://chania-politis.blogspot.gr/2011/06/to-5.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates